Muziek: Vroeger kwaliteit en kostbaar, tegenwoordig het omgekeerde?
Muziek wordt tegenwoordig over het algemeen snel geproduceerd, dankzij de enorme hoeveelheid aan software die beschikbaar is. Denk hierbij aan DAW’s (Digital Audio Workstations): programma’s die alle instrumenten definiëren en bepalen wanneer ze worden afgespeeld. Je kunt er zelfs instrumenten zoals gitaren, bassen, keyboards of drumstellen op aansluiten om ze digitaal op te nemen, net als met de ouderwetse bandrecorder, maar dan digitaal.
Eenmaal digitaal opgenomen, kun je de ingespeelde partijen eenvoudig bewerken, aanpassen en corrigeren. Met behulp van plug-ins kun je de muziek ook laten klinken alsof ze door de beste muzikanten zijn ingespeeld. Zo heb je bijvoorbeeld softwarepakketten met samples van dure merkgitaren of vleugelpiano’s, waardoor je eigen instrumenten veel mooier klinken. Er is een levendige handel in deze plug-ins ontstaan, waarbij allerlei bedrijven gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van realistische simulaties van bekende instrumenten en effecten.
Er zijn zelfs plug-ins die je stem corrigeren, harmonieën toevoegen (koortjes verzinnen), drumpartijen genereren, gitaarlicks creëren, blazerssecties toevoegen, strijkers arrangeren, enzovoort. Alles is tegenwoordig digitaal beschikbaar.
Hierdoor is het produceren van muziek goedkoop en eenvoudig geworden. Het aanbod aan muziek is dan ook enorm. Toch hoor je vaak het verschil tussen muziek die is gemaakt door echte muzikanten of mensen met verstand van muziek, en muziek die door de computer is gegenereerd. Helaas wordt de eerste groep vaak overschaduwd door de kwantiteit van het aanbod, dat niet altijd evenveel kwaliteit biedt.
Het wordt nog eenvoudiger als AI het hele productieproces overneemt. Hoe zal de muziekbusiness er dan uitzien? Gelukkig bepaalt de mens nog steeds wat hij wil beluisteren.
Gijs deelt graag zijn mening en geeft regelmatig tips over muziek die de moeite waard is om te ontdekken.
Geef een reactie